Renovatie datacenter BIT-1

Renovatie datacenter BIT-1

17-05-2011 11:18:03

Ons datacenter BIT-1 is inmiddels alweer ruim 10 jaar oud. En zoals voor alle techniek geldt ook hier dat er in 10 jaar veel veranderd is. En natuurlijk zijn in al die jaren de wensen van klanten ook veranderd. In de loop der jaren hebben we al diverse aanpassingen en verbeteringen gemaakt, maar het was nu het tijd voor een grote renovatie van het datacenter.

In de afgelopen maanden zijn we met onze adviseurs, installateurs en aannemers druk bezig geweest om de wensen en eisen uit te werken tot concrete plannen. Ook zijn er in deze maanden al diverse voorbereidingen gedaan om het uitvoeren van de renovatie mogelijk te maken: twee van de serverruimtes (voorheen ‘colo 1′ en ‘colo 3′) zijn volledig leeggemaakt. Colo 1 wordt inmiddels als nieuwe technische ruimte ingericht: er zijn UPS’en, schakelpanelen en een koelmachine geplaatst. Ook zal hier een aantal racks voor apparatuur van BIT geplaatst worden.

De colocatieruimtes (tot nu toe ‘colo 2′ en ‘colo 3′ geheten) zullen worden aangepast: de scheidingswand tussen de ruimtes is verwijderd zodat er meer ruimte beschikbaar is voor racks. Het zal net als in BIT-2 mogelijk worden voor klanten om onbegeleide toegang te krijgen tot het datacenter. We zullen ook in BIT-1 gebruikmaken van een combinatie van paslezers en irisscanners. Er worden diepere racks gebruikt en per rack zullen we meer stroom (32A redundant via twee gescheiden UPS’en) kunnen leveren. Daarom zullen we net als in BIT-2 stroomverbruik per rack gaan meten en factureren.


Plaatsing koelmachine BIT-1

De stroomvoorziening in BIT-1 zal iets anders ingericht zijn dan in BIT-2: Ieder rack zal standaard met twee stroomfeeds worden uitgerust. De eerste feed wordt een door middel van een centrale Static Transfer Switch (STS) gevoed door zowel de A als de B UPS. De tweede feed wordt direct op de B-UPS aangesloten. Hierdoor kan enkelvoudig gevoede apparatuur van beide UPS systemen gebruik maken, terwijl apparatuur met redundante power supplies niet de STS als single point of failure (SPOF) hebben. Een centraal ATS paneel zorgt ervoor dat bij een netstoring het aggregaat automatisch de stroomvoorziening van beide feeds overneemt.

Vorige week is in een onderhoudsvenster de netspanning aangesloten op de nieuwe ATS. Deze voedt vervolgens de oude schakelkast, waarop de huidige apparatuur in de coloruimte aangesloten is. Op deze nieuwe ATS zullen de nieuwe UPS-systemen en de nieuwe koeling aangesloten worden.

De koeling zal volgens een heel nieuw concept gaan werken. De meeste datacenters werken met waterkoeling, waarbij een deel van het jaar van vrije koeling gebruik gemaakt kan worden. BIT-1 zal met buitenlucht worden gekoeld. Dat houdt in dat er tot 24 graden buitentemperatuur alleen geventileerd hoeft te worden. En zelfs als de buitentemperatuur boven de 24 graden komt, hoeft er minder gekoeld te worden dan wanneer de lucht die met ongeveer 35 graden uit de servers komt naar 25 graden teruggekoeld zou moeten worden. Dit levert een gigantische energiebesparing op. Wel zijn hiervoor flinke roosters nodig om buitenlucht aan te zuigen en warme lucht af te kunnen voeren.

Al deze aanpassingen worden uiteraard op zo’n manier uitgevoerd dat de risico’s en impact voor klanten geminimaliseerd wordt. We maken daarom gebruik van tijdelijke extra koeling en er wordt extra zorg besteed aan het tegenhouden van vuil en stof. Toch zullen we ook een paar aanpassingen gaan maken (zoals het vervangen van de racks en het aansluiten op de nieuwe stroomvoorziening) die niet zonder onderbreking uitgevoerd kunnen worden. Uiteraard zal dit alles in overleg met klanten gedaan worden.

De planning is dat in juli de renovatie afgerond wordt.

Wilt u meer weten?

Neemt u dan contact met ons op. U kunt ons bereiken via 0318 648 688 of sales@bit.nl