Eén op de vijf IT-beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy in de cloud

Eén op de vijf IT-beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy in de cloud

30-06-2022 11:38:13

2022.06.30 Databeveliging-Cloud-Privacy.jpg
Uit onderzoek van BIT blijkt dat een vijfde van de IT-beslissers heeft weinig vertrouwen in de cloud als het gaat om databescherming (19%) en privacy (20%). Voor ons onderzoek werden ruim 1.000 IT-beslissers bevraagd over databeheer, dataopslag en databeveiliging. Maar de helft van de organisaties zou opnieuw voor hun huidige provider kiezen als ze een nieuwe cloudleverancier moeten kiezen. 45 procent van de respondenten maakt niet niet uit welke cloud zijn of haar organisatie gebruikt.

Verschillen per sector

Slechts de helft van de respondenten is op de hoogte van wat hun cloudleverancier doet op het gebied van databeveiliging. Een aantal sectoren springt eruit. Zowel organisaties in de zorg (38%) als bij de overheid (49%) zijn zich aanzienlijk minder bewust van wat hun cloudleverancier doet op het gebied van databeveiliging. Dat is vreemd, want júist organisaties in deze sectoren hebben door de aard van hun werk te maken met zeer gevoelige data en moeten zich houden aan strenge wet- en regelgeving.

“Uit ons onderzoek blijkt dat (data)beveiliging en privacy in de top drie staan van selectiecriteria bij de keuze voor een hosting- of cloudleverancier”, zegt Alex Bik, CTO bij BIT. “Het is dan ook op zijn zachts gezegd vreemd dat slechts de helft van de mensen weet wat hun provider doet op dit gebied. Ook het feit dat slechts één op de vijf IT-beslissers weinig vertrouwen heeft in de databescherming en privacy in de cloud, toont aan dat slechts een zeer kleine groep zich überhaupt in dit onderwerp heeft verdiept. Als een cloud- of hostingprovider zegt dat ze al hun zaken op orde hebben, dan wordt dit vaak zonder verificatie voor waar aangenomen. Op papier lijken dataveiligheid en privacy erg belangrijk, maar in de praktijk wordt er te weinig aandacht aan besteed. Dat laat zien dat bedrijven en organisaties de risico’s van bijvoorbeeld een datalek nog steeds onderschatten.”