Ruim helft organisaties kijkt naar duurzaamheid in keuze voor datacenter of cloudprovider

Ruim helft organisaties kijkt naar duurzaamheid in keuze voor datacenter of cloudprovider

14-09-2022 11:22:27

Duurzaamheid-IT-2.png

Duurzaamheid vooral belangrijk voor jonge IT-beslissers

Duurzaamheid speelt voor meer dan de helft van de organisaties (53%) een rol in de keuze voor een datacenter of cloudprovider. Dit blijkt uit onderzoek van datacenter BIT. Voor het onderzoek werden meer dan duizend IT-beslissers ondervraagd over beheer, opslag en beveiliging van data.

Wanneer respondenten echter gevraagd wordt om de belangrijkste factoren bij de keuze voor een IT-leverancier aan te geven, staat duurzaamheid slechts bij zeven procent in de top drie. De belangrijkste factoren in het keuzeproces zijn veiligheid (45%), prijs/kwaliteit-verhouding (31%) en privacy (28%). Opvallend is dat duurzaamheid vooral in het keuzeproces van IT-beslissers van jonger dan dertig jaar een rol speelt (17%).

Selectieproces

Over het selectieproces dat de eigen organisatie doorliep voor het kiezen van een hosting- of cloudprovider is ruim twee derde van de respondenten zeer te spreken. Zo heeft slechts vijf procent spijt van de gemaakte keuze voor de huidige cloudleverancier en geeft maar negen procent aan eigenlijk te willen wisselen. De helft van de IT-beslissers zou bovendien opnieuw voor de huidige cloudleverancier kiezen als dat nodig zou zijn.

“Maatschappelijk verantwoord ondernemen is steeds vaker een strategisch doel binnen organisaties”, zegt Alex Bik, CTO bij BIT. “Het is een goede trend dat men steeds vaker let op aspecten zoals het energieverbruik en de duurzaamheid van datacenters. Wel staan ze vaak nog onderaan het wensenlijstje. Gelukkig kunnen we met hedendaagse technologie de impact op het milieu steeds verder minimaliseren zonder daarbij in te leveren op kwaliteit of efficiëntie. Denk hierbij aan het gebruik van restwarmte en het duurzaam en efficiënt koelen van apparatuur. Zo gebruiken we bij BIT restwarmte om ons conferentiecentrum te verwarmen en koelen we door middel van buitenlucht.”