FAQ voor videobellen via meetme.bit.nl

Handleiding en vragen over videobellen via meetme.bit.nl

Op deze pagina hebben we de meest gestelde vragen over Jitsi-videobellen via meetme.bit.nl verzameld. Op deze gratis dienst bieden wij geen support. Als u wel support nodig heeft kunt u een Private Jitsi afnemen bij BIT, hierbij heeft u dedicated resources en zijn de privacy- en beveiligingsinstellingen naar eigen wens in te richten.

Wanneer u een private Jitsi afneemt bij BIT bieden we een verwerkersovereenkomst en wordt er standaard een SLA geleverd. Lees hier meer over op bit.nl/videobellen.

Hoe ziet Jitsi eruit?

Wanneer u een vergadering opent via meetme.bit.nl ziet u een scherm vergelijkbaar met de afbeelding hieronder. Voor deze pagina hebben we het scherm opgedeeld in vier delen.

Screenshot van een Jitsi vergadering met twee gebruikers

Plaats Naam Omschrijving
Linkerkant Toolbar De toolbar, deze wordt weergegeven als u op het tekstballon-icoon klikt in de toolbox.
Midden Video Hier ziet u alle deelnemers van een vergadering
Onderin Toolbox Bediening van Jitsi. Later op deze pagina volgt meer uitleg over de verschillende knoppen
Rechterkant Filmstrip Kleine videoweergave van de verschillende deelnemers

De Jitsi-interface

De toolbox onderin het scherm geeft u verschillende opties. De icoontjes zijn hetzelfde op uw mobiele telefoon, maar zitten net op een andere volgorde.

Knop voor de microfoon Met deze knop kan u de microfoon aan/uit zetten. Knop om deelnemers uit te nodigen Met deze knop kan u alle deelnemers in de meeting zien, en via het volgende menu deelnemers uitnodigen.
Knop voor de camera Met deze knop kan u de camera aan/uit zetten. Knop om tile view aan/uit te zetten Met deze knop kan u wisselen tussen tile view (alle deelnemers zichtbaar op het scherm) of alleen de actieve deelnemer.
Knop voor het delen van je scherm Met deze knop kan u uw scherm delen. Knop om bij het instellingen-menu te komen Met deze kop krijgt u meer opties te zien.
Knop om de chat te openen Met deze knop kan u de chat openen. Knop om de vergadering te verlaten Met deze knop kan u de meeting verlaten.
Knop om je hand op te steken Met deze knop kan u uw hand opsteken.

Het instellingen-menu

In het instellingen-menu kan je verschillende zaken regelen.

Knop voor het uitnodigen van deelnemers Met deze knop kan u mensen uitnodigen/toevoegen aan de meeting. Knop om je achtergrond in te stellen Met deze knop kan u de achtergrond van uw eigen video aanpassen.
Knop om de prestatie-instellingen te regelen Met deze knop kan u de prestatie-instellingen wijzigen. Knop om tile view aan/uit te zetten Met deze knop kan u de 'speaker statistics' zien.
Full screen modus Met deze knop zet u de meeting op volledig scherm. Met de Esc-toets op uw toetsenbord kan u deze weer afsluiten. Knop om bij het instellingen-menu te komen Met deze knop komt u in het instellingen-menu.
Knop voor het instellen van beveiligingsopties Met deze knop kan u de beveiligingsopties aanpassen. Knop om alle sneltoetsen te zien Met deze knop kan u de sneltoetsen in Jitsi zien.
Knop om een video te delen Met deze knop kan u een video delen via een YouTube-link of directe videolink. Door nogmaals op de knop te drukken stopt u met het delen van de video. Embed Met deze knop heeft u de optie de vergadering te embedden op een webpagina door middel van HTML-code.
Ruisonderdrukking aan/uitzetten Met deze knop kan u de ruisonderdrukking aanzetten voor uw eigen microfoon.

Algemene vragen en opmerkingen

Welke browser wordt aangeraden om Jitsi te gebruiken?
Mozilla Firefox, Google Chrome of Chromium en Safari.
Is Jitsi ook te gebruiken op mijn telefoon?
Ja. Jitsi is beschikbaar voor Android en iOS. Ook zonder de app kan u op uw telefoon gebruikmaken van Jitsi.
Hoe veel mensen kunnen er tegelijkertijd in een meeting/vergadering?
We raden aan om nooit met meer dan 35 personen tegelijkertijd in een meeting/vergadering te zitten als er gebruik wordt gemaakt van video. Bij een meeting/vergadering die alleen audio heeft ligt die limiet op 75 personen.

Dit zijn geen harde limieten, verschillen kunnen veroorzaakt worden door de snelheid van de internetverbinding en de hardware. Ook kan wifi trager zijn dan een bekabelde verbinding.

Wat als ik traagheid ondervind in mijn Jitsi?
Traagheid wordt vooral veroorzaakt door de beschikbare hoeveelheid bandbreedte die Jitsi heeft op uw internetverbinding. Het kan helpen om de beeldkwaliteit van uw webcam lager te zetten.

Let op: elke gebruiker zal dit individueel moeten doen

Andere opties

Hier staan wat handige tips and tricks om nog meer uit onze gratis Jitsi-service te halen.

Breakout rooms

Wanneer u met meerdere personen in een vergadering zit, maar een-op-een iets wil bespreken kan u gebruik maken van breakout rooms. Klik op de Deelnemers-knop () in de toolbox. Het menu opent dan in de filmstrip (rechts op het scherm). Hier kiest u dan voor 'Aparte vergaderruimte toevoegen'. Er wordt dan een aparte vergaderruimte geopend, die automatisch een nummer toegewezen krijgt. Houdt daarna de cursor over 'Aparte vergaderruimte #[nummer]' en klik op 'Deelnemen'. Als u vervolgens andere deelnemers wilt toevoegen aan de aparte vergaderruimte, houdt de cursor dan over de naam van de deelnemer en kies 'Stuur deelnemer naar: Aparte vergaderruimte #[nummer]'.

Een deelnemer pinnen

Door een deelnemer te pinnen blijft deze in beeld. Ga met de cursor over de deelnemer die u wilt pinnen in de filmstrip, u ziet dat een blauwe 'opties'-knop (Opties). Selecteer de knop en klik op 'Pin to stage'. Bij de gepinde deelnemer komt nu een punaise-icoon te staan (Punaise).

Als u een pin wilt opheffen klik dan op het punaise-icoon.

Eigen beeld verbergen

Het kan prettig zijn uw eigen beeld te verbergen in Jitsi. Dit kan u doen door via 'Meer' (Meer) in de toolbox naar 'Instellingen' (Instellingen) te gaan. Klik dan op de tab 'Meer' en selecteer 'Verberg eigen beeld'.

Om dit ongedaan te maken gaat u weer op dezelfde manier door de menu's heen en vinkt u 'Verberg eigen beeld' weer uit.

Peilingen/Polls

Klik op de Chat-knop (Chat) in de toolbox. Links in beeld verschijnt dan de Toolbar. Klik op 'Peilingen' en volg de instructies. Andere gebruikers in de meeting zien een notificatie onderin bij het Chat-icoon, en kunnen vervolgens stemmen op de peiling.

Let op: het is niet mogelijk om een peiling te verwijderen. Eenmaal aangemaakt blijft deze zichtbaar gedurende de hele meeting.