Een kijkje in het kruidenkastje van BIT

Een kijkje in het kruidenkastje van BIT

05-09-2017 13:17:44

"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic."
- Clarke's First Law

Wij maken gebruik van ZFS als 'backing storage' voor onze netwerkback-updienst. ZFS is in Linux-land een relatief nieuw filesysteem met vele voordelen ten opzichte van de oude 'vertrouwde' filesystems die we kennen als FAT, EXT4 of XFS.

Een van die voordelen is de optie om 'snapshots' te maken. 'Snapshot' is een Engels woord voor een foto. In de filesystemwereld is een snapshot vaak dus een vastlegging van de status van een filesystem op een bepaald moment. We kunnen zo 'terug in de tijd' van het filesystem, net als je jeugdfoto's van vroeger zou kunnen terugkijken.

ZFS gaat erg effici├źnt om met snapshots. Het hanteert het zogenaamde 'COW'-principe. COW staat voor 'Copy On Write'. Een NET gemaakt snapshot verbruikt geen ruimte. Het snapshot gaat pas ruimte gebruiken op het moment dat er bytes wijzigen in het 'bron volume' waar het snapshot van is gemaakt. Voor de gewijzigde data op het filesysteem wordt geschreven, wordt er een kopie van die data gemaakt naar het snapshot. Dit maakt het wel enigszins onduidelijk waar nou precies het verbruik van een netwerkback-up in zit. We krijgen dan ook wel eens vragen over onze netwerkback-uprapportage, uiteenlopend van 'waar zit het verbruik in' tot 'als ik dit snapshot weggooi, krijg ik dan zoveel bytes vrije ruimte terug'.

Veelal is het lastig om zulke vragen helder te beantwoorden.

We hopen met hands-on voorbeelden wat inzicht te geven in hoe het gebruik van snapshots effect heeft op beschikbaar 'quota' van de afgenomen netwerkback-updienst.

Mocht je ondanks of juist door deze technische uiteenzetting met vragen blijven zitten, schroom dan niet contact met ons op te nemen!


Door: Sander Smeenk