- 22-03-23Just Enter IT: Word jij onze nieuwe Support Engineer?
- 17-03-23BIT-2A upgrade: Nieuwe koelmachines
- 30-12-22Wijziging stroomtarieven en portal updates
- 25-11-22BIT Friday
- 21-09-22BIT levert restwarmte aan Warmtebedrijf Ede
- 14-09-22Ruim helft organisaties kijkt naar duurzaamheid in keuze voor datacenter of cloudprovider
- 17-08-22Grand Prix Radio kiest voor betrouwbare hosting van radio-automatisering bij datacenter BIT
- 10-08-22Helft IT-beslissers gaat bij keuze voor nieuwe cloudleverancier voor grote naam
- 21-07-22Ruim een derde van IT-beslissers wil overstap maken naar Europees cloudplatform
- 30-06-22Eén op de vijf IT-beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy in de cloud
Een kijkje in het kruidenkastje van BIT
"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic."
- Clarke's First Law
Wij maken gebruik van ZFS als 'backing storage' voor onze netwerkback-updienst. ZFS is in Linux-land een relatief nieuw filesysteem met vele voordelen ten opzichte van de oude 'vertrouwde' filesystems die we kennen als FAT, EXT4 of XFS.
Een van die voordelen is de optie om 'snapshots' te maken. 'Snapshot' is een Engels woord voor een foto. In de filesystemwereld is een snapshot vaak dus een vastlegging van de status van een filesystem op een bepaald moment. We kunnen zo 'terug in de tijd' van het filesystem, net als je jeugdfoto's van vroeger zou kunnen terugkijken.
ZFS gaat erg efficiënt om met snapshots. Het hanteert het zogenaamde 'COW'-principe. COW staat voor 'Copy On Write'. Een NET gemaakt snapshot verbruikt geen ruimte. Het snapshot gaat pas ruimte gebruiken op het moment dat er bytes wijzigen in het 'bron volume' waar het snapshot van is gemaakt. Voor de gewijzigde data op het filesysteem wordt geschreven, wordt er een kopie van die data gemaakt naar het snapshot. Dit maakt het wel enigszins onduidelijk waar nou precies het verbruik van een netwerkback-up in zit. We krijgen dan ook wel eens vragen over onze netwerkback-uprapportage, uiteenlopend van 'waar zit het verbruik in' tot 'als ik dit snapshot weggooi, krijg ik dan zoveel bytes vrije ruimte terug'.
Veelal is het lastig om zulke vragen helder te beantwoorden.
We hopen met hands-on voorbeelden wat inzicht te geven in hoe het gebruik van snapshots effect heeft op beschikbaar 'quota' van de afgenomen netwerkback-updienst.
Mocht je ondanks of juist door deze technische uiteenzetting met vragen blijven zitten, schroom dan niet contact met ons op te nemen!
Door: Sander Smeenk