Uitbreidingen en wijzigingen in het BIT-netwerk

Uitbreidingen en wijzigingen in het BIT-netwerk

22-10-2009 13:39:23

Zoals inmiddels voor de lezers van dit blog wel duidelijk zal zijn speelt IPv6 een belangrijke rol in ons netwerk. Daarom verwachten we ook van onze leveranciers dat zij IPv6 serieus nemen en dat hun diensten en producten IPv6 ondersteunen. Doen ze dat niet, dan gaan we op zoek naar alternatieven.

Zo ook voor onze IP transitleveranciers, die ons verkeer afhandelen naar delen van het internet die we via ons eigen netwerk niet kunnen bereiken, zoals Daniël al in een eerdere posting uitlegde. Eerder dit jaar is de verbinding met Cogent al ingeruild voor een verbinding met Global Crossing in Frankfurt. Een van de redenen hiervoor was dat Cogent geen IPv6 transit leverde en ook geen concrete plannen had om dit te gaan doen. Opvallend genoeg is Cogent inmiddels wel met IPv6 bezig, al laat de kwaliteit nog wel wat te wensen over.

Een andere partij waar we al lange tijd IPv4 transit van afnemen is Abovenet. Helaas zijn ook zij nog niet zover dat ze IPv6 ondersteuning kunnen bieden, en ondanks dat we verder tevreden met hun diensten waren hebben we vanwege dit gebrek aan IPv6 ondersteuning besloten om het contract te beëindigen.

Dit alles brengt ons bij het in de post van Daniël al aangekondigde nieuws: we gaan in de komende maanden onze netwerk uitbreiden! VTL WaveNet is een PoP (Point of Presence) aan het bouwen in datacenter BIT-2B, waardoor de datacenters van BIT opgenomen worden in hun glasvezelnetwerk. Ook voor ons eigen netwerk zal dit een aantal gevolgen hebben:

  • onze 1Gbit/sec Ethernetverbinding naar Frankfurt wordt vervangen door een 10Gbit/sec golflengte. Deze zal vanaf Ede gaan lopen in plaats vanaf Amsterdam. Door deze upgrade zullen we ook VLANs kunnen gaan leveren tussen Ede, Amsterdam en Frankfurt;
  • de 100Mbit/sec verbinding naar Londen worden vervangen door 1Gbit/sec verbinding. Ook deze verbinding komt in Ede uit en loopt niet via Amsterdam maar via Parijs;
  • onze aansluiting op LINX (zowel op het Brocade als op het Extreme LAN) worden geüpgradet van 100Mbit/sec naar 1Gbit/sec;
  • in Londen zullen we een nieuwe transitleverancier aansluiten: nLayer. nLayer heeft een technisch en kwalitatief hoogwaardig, snel groeiend netwerk, waardoor het goed aansluit bij de wensen en eisen die BIT stelt aan transitleveranciers, dus uiteraard leveren zij ook IPv6 transit. De verbinding met nLayer zal 1Gbit/sec worden, net als met de andere transitleveranciers;

De komende tijd zullen deze veranderingen stap voor stap doorgevoerd gaan worden. Als deze afgerond zijn zal het BIT-netwerk dankzij de de directe verbindingen met Frankfurt en Londen niet meer afhankelijk zijn van Amsterdam: als daar problemen zijn blijft het gehele internet bereikbaar vanuit het BIT-netwerk. Uiteraard zullen we de voortgang van de wijzigingen melden.

Wil je meer weten?

Of wil je een vrijblijvende rondleiding door onze datacenters? Neem dan contact met ons op via sales@bit.nl of 0318 648 688.