Stroomconfiguraties datacenter BIT-2B

Stroomconfiguraties datacenter BIT-2B

25-08-2009 14:16:11

Volgende week openen we BIT-2BCD, ons nieuwe datacenter. In de afgelopen drie jaar hebben we weer een hoop geleerd over hoe je een datacenter bouwt en inricht. Onze leerpunten zijn terug te vinden in de nieuwbouw.

Hoofdverdeelkast

Naar aanleiding van het debacle met de verhitte bout in de hoofdverdeelkast in BIT-2A hebben we voorzieningen laten maken die het mogelijk maken om de hoofdverdeelkast in BIT-2B(CD) spanningsloos te maken. De schakelaars in de nieuwe kast zijn live te vervangen, dus daar hoeven we de kast niet spanningsloos voor te maken, maar je weet maar nooit.

Stroomvoorzieningen in het rack

Zo zijn er grote leerpunten, en wat kleinere leerpunten. Bijvoorbeeld de stroomvoorziening in de racks. De powerbars in BIT-2A, gecombineerd met een ATS en een tweetal Schleifenbauers functioneren prima. Maar als de wens voor 32A in een rack komt, gaat de stroomconfiguratie wel veel ruimte kosten. Dat kon dus handiger.

We zijn in contact getreden met Schleifenbauer om dit probleem te tackelen. Ze kwamen met een mooie 32A-ready powerbar. Het apparaat had 27 C13 aansluitingen (tot 10A) en 3 C19 (tot 16A). Daar kwam bij dat de kilowattuurmeters (die nu nog 1,5 HE per stuk innemen) in de powerbar zaten.

We gingen dus van 18 aansluitingen naar 27 en we hielden nog 3 HE extra over in het rack ook. Toch was er iets mis. Als de kilowattuurmeter ooit defect zou raken zou de complete powerbar vervangen moeten worden. Dat zou voor veel overlast kunnen zorgen en was dus niet acceptabel.

Nadat BIT met het idee kwam om de kilowattuurmeter als module in de powerbar te zetten heeft Schleifenbauer in hoog tempo een nieuw systeem ontwikkeld wat ze definilink hebben gedoopt. De kilowattuurmeter is niet zo zeer een module in de powerbar, maar wel naast de powerbar. Door middel van een vijf-polige Wieland-connector is de kilowattuurmeter verbonden met de powerbar. Doordat de spoelen die nodig zijn voor de metingen gewoon in de powerbar zitten en de aansluiting slechts verlengd wordt kunnen er betrouwbare metingen verricht worden, maar zal een defecte kilowattuurmeter niet voor downtime zorgen. BIT is de eerste partij die gebruik maakt van dit nieuwe systeem, en daar zijn we best een beetje trots op. Zeker omdat het idee bij een van onze medewerkers vandaan kwam.
De montage van de powerbars en kilowattuurmeters viel nog niet mee. Met de standaard bevestigingsbeugels zou veel ruimte gebruikt worden aan de achterkant van het rack, waardoor montage van sliderailkits vervelend zou kunnen worden. Opnieuw bleek Schleifenbauer een snelle en flexibele partij, samen met een medewerker van BIT zijn nieuwe beugels ontwikkeld die perfect passen op onze nieuwe Minkels racks.

 

32 Ampere? Geen probleem!

Zoals eerder al te lezen is kunnen de nieuwe powerbars tot 32A leveren. Dat is prettig, want dat betekent dat we voor het leveren van 32A in een rack geen nieuwe powerbars hoeven te monteren. In BIT-2A hebben we gezien dat erg veel klanten behoefte hebben aan meer dan 16 ampere, wat begrijpelijk is gezien het grote stroomverbruik en kleine formaat van de meeste servers tegenwoordig. We hebben de volgende stroomopties opgezet voor hele racks:

 • 32A redundant
  Hierbij krijgt de klant op iedere feed (A+B) 27 aansluitingen in het rack. Er is geen voorziening voor machines met enkele voedingen. Er kan in het rack in totaal 32 ampere gebruikt worden.
 • 16A redundant inclusief 16A ATS
  Hierbij wordt een ATS voor de beide powerbars geplaatst. Het resultaat is dat op een van de twee powerbars zowel de A als de B zit, de ATS zorgt voor een overschakeling tussen de twee feeds als dat nodig is. Op de tweede powerbar zit alleen feed B, deze powerbar kan gebruikt worden voor machines met een dubbele voeding. Er kan in het rack in totaal 16 ampere gebruikt worden.
 • 32A redundant inclusief 32A STS
  Hierbij wordt een ATS voor de beide powerbars geplaatst. Het resultaat is dat op een van de twee powerbars zowel de A als de B zit, de STS zorgt voor een overschakeling tussen de twee feeds als dat nodig is. Op de tweede powerbar zit alleen feed B, deze powerbar kan gebruikt worden voor machines met een dubbele voeding. Er kan in het rack in totaal 32 ampere gebruikt worden.
 • 32A redundant inclusief 16A ATS
  Hierbij krijgt de klant op iedere feed (A+B) 27 aansluitingen in het rack. Er wordt een extra horizontale powerbar geplaatst, die aangesloten is op een 16 ampere ATS. Als de meeste servers dubbele voedingen hebben kunnen die op de beide feeds aangesloten worden. Voor de machines met enkele voeding (switches vallen hier vaak onder) zijn er negen aansluitingen beschikbaar die door een ATS beschermd zijn. Er kan in het rack in totaal 32 ampere gebruikt worden.


Zo zie je maar weer, als je net (drie jaar geleden) een state-of-the-art datacenter neer hebt gezet heb je drie jaar later toch weer een hoop geleerd. We zijn er van overtuigd dat we ook op deze vloer verbeterpuntjes tegen gaan komen. Het is dan ook maar goed dat we nog twee vloeren in dit pand hebben waar we die verbeterpunten op kunnen uitvoeren.

Wil je meer weten?

Of wil je een vrijblijvende rondleiding door onze datacenters? Neem dan contact met ons op via sales@bit.nl of 0318 648 688.