Koeling datacenter BIT-2BCD

Koeling datacenter BIT-2BCD

15-06-2009 11:08:19

Zoals Robert in z’n blog van 28 april al schreef: Er zit schot in. Bouwkundig is begonnen aan de afwerking en de werktuigbouwkundige installaties beginnen ook aardig op te schieten.

De koelinstallatie lijkt veel op die in BIT-2A, maar BIT zou BIT niet zijn als we in die drie jaar niet toch een paar kleine verbeterpuntjes zouden hebben bedacht. Zo is het koelwater in BIT-2A voorzien van glycol (antivries), terwijl in BIT-2BCD alleen water met glycol toegepast wordt in de koelmachines zelf. Glycol heeft een veel lagere soortelijke warmte dan water, dus door het koelsysteem vrij van glycol te houden kan er met dezelfde hoeveelheid water meer warmte afgevoerd worden. Een ander verschil is dat in BIT-2BCD de koelleidingen als ring zijn uitgevoerd, zodat we makkelijker uitbreidingen kunnen realiseren of onderhoud uit kunnen voeren, zonder dat de installatie daarvoor uit moet.

Vrije koeling binnen onze datacenters

Ook de fabrikant van de koelmachines, het Italiaanse Aermec, heeft de afgelopen 3 jaar niet stilgezeten. Als het buiten koud is wordt er gebruik gemaakt van vrije koeling, waardoor de compressors niet hoeven te draaien. Dat was met de ‘oude’ machines ook al zo. De nieuwe machines kunnen zodra de buitentemperatuur een beetje begint te zakken al gedeeltelijk op vrije koeling draaien. De capaciteit wordt dan aangevuld met compressors, maar die hoeven dan niet op vol vermogen te draaien. Dat scheelt natuurlijk energie. Met koelmachines die per stuk net zo veel stroom verbruiken als ruim 400 huishoudens is elke procent energiebesparing de moeite. De nieuwe machines zijn in plaats van scrollcompressors uitgerust met schroefcompressors, die traploos regelbaar zijn. Daardoor kan de temperatuur van het water beter constant gehouden worden.

In week 21 zijn twee van de vier koelmachines met een kraan op het dak gehesen. In fase 2 en 3 komt er per fase een machine bij. Daar is nu al rekening mee gehouden voor wat betreft de stroomvoorziening, de draagkracht van het dak en de dikte van het leidingwerk. Per stuk wegen de koelmachines 6000kg, pompen ze zo’n 93.000 liter water per uur rond en verbruiken ze bij vol vermogen ruim 200kW stroom. Dat is dus wel iets om rekening mee te houden.

Wil je meer weten?

Of wil je een vrijblijvende rondleiding door onze datacenters? Neem dan contact met ons op via sales@bit.nl of 0318 648 688.