Een redundant netwerk voor een optimale bedrijfszekerheid

Een redundant netwerk voor een optimale bedrijfszekerheid

15-05-2015 09:11:14

Vorige week was internetknooppunt AMS-IX, een van de grootste en belangrijkste ter wereld, kortstondig uit de lucht. Een aantal belangrijke websites zoals Nu.nl, Facebook.com en Tweakers.net waren hierdoor voor een groot deel van hun bezoekers niet bereikbaar. Voor veel bedrijven is beschikbaarheid van cruciaal belang en is het daardoor van groot belang dat hun ISP niet alleen beschikt over een redundante infrastructuur maar ook over een redundant netwerk.

Een internetverbinding is geen standaardproduct. De kwaliteit van uw internettoegang is sterk afhankelijk van de manier waarop uw ISP de aansluiting op de wereld buiten het eigen netwerk geregeld heeft. BIT besteedt daar maximale zorg aan en kiest puur op basis van kwaliteit, zonder commerciële of bedrijfspolitieke beperkingen. Dit betekent dat BIT niet afhankelijk wil zijn van slechts één internetknooppunt of één transitpartner. Voor het aanbieden van een zo optimaal mogelijk netwerk maken wij gebruik van meerdere internetknooppunten én meerdere transitpartners. Mocht het zo zijn dat er een onderbreking plaatsvindt bij één van deze partijen dan kunnen onze relaties er op vertrouwen dat zij hier geen hinder van ondervinden.

BIT heeft een core-netwerk tussen zes locaties. Tussen vier van deze locaties loopt een glasvezelring, te weten tussen datacenter BIT-1 (Ede), BIT-2 (Ede), SARA (Amsterdam) en Telecity 2 (Amsterdam). Daarnaast is BIT aanwezig in Londen en Frankfurt. Op de twee Amsterdamse en de twee buitenlandse locaties (grote datacenters waar veel ISPs, transit providers en carriers aanwezig zijn) huurt BIT rackspace. BIT-1 en BIT-2 zijn eigendom van BIT.

Voor verbindingen met de netwerken van verder weg gelegen ISPs maken we gebruik van transit partners: partijen die ons verbinden met netwerken die niet op dezelfde internet exchanges als BIT aanwezig zijn. We selecteren onze transit partners op de kwaliteit en de reikwijdte van hun netwerk. Voor elke verbinding hebben we minimaal twee transit partners, terwijl er binnen het netwerk van elke transit partner meerdere routes naar dezelfde verbinding zijn. Als er dus, om wat voor reden ook, een route of een transit partner uitvalt, hebben we altijd een alternatief.


Door: Larissa Wiedeman