Verborgen kennis in het datacenter: de specialisten

Verborgen kennis in het datacenter: de specialisten

16-09-2015 09:38:55

Bij de aankoop van een nieuwe tablet vraagt de klant vaak om meer dan alleen een nieuwe tablet. Hij wil graag advies en benut de kennis van de verkoper. Waar de klant alleen op dat moment aan denkt, denkt de verkoper de hele week aan: welke tablet werkt het beste, in welke situatie? Klanten van datacenters lijken minder een beroep te doen op de kennis van de verkoper; de specialist in het datacenter. Zonde, want hij kan meer voor je betekenen dan u denkt. Dat wil ik illustreren aan de hand van een aantal voorbeelden.

Inschatting capaciteit

U heeft bij uw leverancier nieuwe servers geselecteerd. Om aan uw vraag te voldoen heeft u er tien nodig. De specificaties spreken u aan en vertellen u wat de maximale stroomopname van deze server is. Dat geeft u een eenvoudige rekensom: tien keer de maximale stroomopname van een enkele server. Met deze informatie stapt u vervolgens naar uw datacenterdienstverlener, om de stroomvoorziening van uw rack in te kopen.

Hiermee gaan veel mensen echter de mist in. Waar u meer aan heeft, zijn de cijfers over het verbruik die de specialisten uit uw datacenter bezitten. Daarmee kunt u veel efficiënter afstemmen wat u écht nodig heeft. Mijn tip: overleg met de specialist uit het datacenter wat u van plan bent met uw server. Zij kunnen goed analyseren wat u nodig heeft, zodat u een oplossing op maat krijgt. In plaats van het afnemen van een rack met 64 ampère capaciteit, kan het namelijk best eens zijn dat in de praktijk 32 ampère volstaat. Dit weet u graag van tevoren.

Netwerkexperts

Datacenters zijn meer dan een gebouw, het zijn kennisbronnen. Zeker ook op het gebied van netwerken. Onlangs hoorde ik van een klant dat hij zijn connectiviteit redundant had uitgevoerd, door verbindingen aan te schaffen van twee verschillende leveranciers. Wat de klant echter niet wist, was dat deze twee verbindingen aan het eind over dezelfde lijn lopen. Dit levert vervelende situaties op als er zich onverwacht, letterlijk, een kink in de kabel voordoet. De mensen uit uw datacenter kennen het netwerk van de aanwezige carriers als geen ander. Ga met ze in gesprek en zorg dat u de zekerheid krijgt die u nodig heeft.

Efficiënt inrichten racks

U heeft uw kast gehuurd en de eerste twee servers zijn geplaatst. Alles is up and running, maar na verloop van tijd wilt u uitbreiden. U heeft immers nog ruimte in de kast. Maar hoe en waar gaat u ze hangen? Het komt vaak genoeg voor dat mensen hier van tevoren niet goed over nadenken. Vanaf het plaatsten van de eerste server is het verstandig om al rekening te houden met eventuele uitbreidingen. Zo voorkomt u dat servers niet meer verplaatst kunnen worden of dat bekabeling door elkaar gaat lopen. Het lijkt zo simpel, maar een specialist kan laten zien dat ook hier goed over nagedacht moet worden. 

Hoe meer de specialist weet, hoe meer hij voor u kan betekenen

Er zit veel waarde in het betrekken van de mensen uit het datacenter. Wees open over de toepassing van uw server, waar gaat u hem letterlijk voor gebruiken? De specialisten in het datacenter hebben alles al honderden keren meegemaakt. Zij weten dus snel wat het beste voor uw situatie is. Mensen kunnen zich soms blind staren op de capaciteit van servers, stroom, snelheid, etc. Hierdoor worden vaak offertes aangevraagd op basis van aannames. Op basis van wat u denkt nodig te hebben. Dit blijkt in de praktijk vaak minder te zijn. Houd dit tegen de specialisten aan. Upgraden gaat vaak eenvoudiger dan downgraden.



Door: Walter Jansen