Ervaring opdoen in een datacenter: Ayoub vertelt

Ervaring opdoen in een datacenter: Ayoub vertelt

03-08-2016 09:08:09

Het bieden van stageplaatsen aan mbo- en hbo-scholieren is één van de manieren waarop wij proberen jongeren te interesseren voor een carrière in de hostingmarkt. Vaak komen studenten tijdens hun stage pas voor het eerst in aanraking met uiteenlopende softwarepakketten en hardware. Zo ook Ayoub Bouallal (24). Hij is zowel een voormalige als een toekomstige stagiair bij BIT en werkt in zijn vrije tijd ook af en toe bij BIT. Ayoub studeert op dit moment Systeembeheer Niveau 4 aan het ROC A12 in Ede. Hoe heeft hij het ervaren om bij BIT stage te lopen? In deze blog zal hij antwoord geven op deze vraag.

Fashion, of toch liever IT?

Door de jaren heen heb ik in vele verschillende branches gewerkt. Voordat ik bij BIT kwam heb ik in een kledingzaak gewerkt. Echter zocht ik naar meer uitdaging in mijn werk. Een vriend van mij was een eigen ICT-bedrijf gestart. Toen ik hem op een gegeven moment aan een computer zag sleutelen, was ik erg gefascineerd. Dit leek mij ook wel iets.

IT is veelomvattend en je kunt er alle kanten mee op. Er liggen allerlei kansen binnen de IT-branche en je kunt hier ook veel in leren. Zelf ben ik erg ambitieus en leergierig. Iedere dag leer ik weer nieuwe dingen bij BIT. Binnen de IT is geen dag hetzelfde.

Een datacenter, wat is dat?

Tijdens mijn laatste stage ben ik 20 weken bij BIT aan de slag gegaan op de afdeling Datacenterbeheer. Mijn werkzaamheden bestonden uit het leggen van kabels, koper en glasvezel in het datacenter voor zowel klanten als voor onszelf. Hierbij heb ik ook de bekabeling gepatched. Ook heb ik meegewerkt aan een stroommetingsproject, waarbij de stroom van (klanten)racks wordt gemonitord. Daarnaast ben ik aan de slag gegaan met tapediensten van klanten en de eventuele ondersteuning voor de klant, zoals bijvoorbeeld het ophangen van servers. Mijn dagelijkse werkzaamheden bestonden verder uit fysieke beveiliging (toegangscontrolesysteem en camerasysteem) en het plaatsen en onderhouden van de apparatuur in racks.

Het grappige is, dat ik voor deze stage geen idee had wat een datacenter was. Wat doen ze daar? Hoe ziet zoiets eruit? Toch is het datacenter wel een van de onderdelen in mijn opleiding, maar komen niet alle facetten aan bod. Veel onderdelen zijn namelijk echt praktijkgerelateerd. Om meer te leren omtrent het datacenter, ben ik mij gaan verdiepen in BIT en ben ik direct aan het solliciteren gegaan om hier stage te kunnen lopen. Hier heb ik geen moment spijt van gehad!

De keuze voor BIT

Bij BIT heb ik niet alleen op werkgebied veel geleerd, maar ook als persoon ben ik gegroeid. Uit de praktijk is gebleken dat tijdens de studie niet alle IT-gerelateerde zaken aan bod zijn gekomen. Dankzij BIT heb ik kunnen werken met (nieuwe) producten waarvan ik niet eens wist dat deze bestaan. Een van de belangrijkste technieken die ik geleerd heb, is de glasvezeltechniek. Hier ga ik in de toekomst nog veel aan hebben.

Ik ben gedreven om kennis op te doen over de IT-branche en de continu nieuwe ontwikkelingen hierbinnen. BIT biedt vele kansen en mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Ze denken graag met je mee om je alsmaar te verbeteren in je werk. Momenteel heb ik al veel kennis kunnen opdoen, maar ik ben nog lang niet uitgeleerd in dit vak.

Inmiddels is mijn stage bij BIT afgerond, maar ik wist dat er nog een aantal opdrachten niet afgerond waren. Toen heb ik aangegeven dat ik hier graag verder aan wil werken. BIT heeft mij toen een contract aangeboden voor de afdeling Customer Care/Sales, waarbij ik flexibel mijn uren kan inplannen naast de schooluren. Op deze manier kan ik ook praktijkervaring opdoen aan de softwarezijde van een datacenter.

Vanaf november heb ik de kans om verder te leren bij BIT op de afdeling Customer Care/Sales voor mijn afstudeerstage. Hierbij zal ik gaan werken aan een project voor bekabeling van de nieuwbouw van BIT. Dit zal een ‘ICT-laboratorium’ worden met een netwerkomgeving om softwareprogramma’s te testen.

Afstuderen, en dan?

Zodra ik mijn diploma voor ICT Beheer heb behaald, wil ik graag verder met een deeltijd hbo-opleiding Bedrijfskundige Informatica. Ik kies bewust voor een deeltijdopleiding, omdat ik graag werk en studie wil combineren. Zo leer ik de theorie en doe ik tegelijkertijd praktijkervaring op.

Over de arbeidsmarkt maak ik mij geen zorgen. De laatste jaren wordt de vraag naar mensen met een IT-achtergrond alleen maar groter. Echter weet ik nog niet goed of ik wil gaan werken voor een bedrijf, of dat ik een eigen onderneming ga opstarten.

Tips aan IT-stagiairs

De tip die ik wil meegeven is eenvoudig: doe wat je leuk vindt. Het is belangrijk om aan te geven wat je graag wilt leren en waar je ambities liggen. Zo kun je hier naartoe gaan werken.

Tot slot wil ik graag nog een levensles delen die ik bij BIT heb geleerd: begin je dag altijd met koffie! Voor mij is dit onmisbaar geworden nu ik in het ‘werkende leven’ meedraai.Door: Ayoub Bouallal