Zeven redenen om te kiezen voor colocatie

Zeven redenen om te kiezen voor colocatie

18-12-2017 12:41:41

De beschikbaarheid van IT-systemen is cruciaal voor de continuïteit van het bedrijfsleven. Niet beschikbare systemen leveren niet alleen financiële schade op, maar kunnen ook imagoschade of erger betekenen. Het beheer van al deze systemen in eigen handen houden, kost veel tijd, geld en energie en gaat bovendien ten koste van het leveren van toegevoegde waarde vanuit IT aan de bedrijfsdoelstellingen. Daarom kiezen steeds meer bedrijven voor colocatie. In deze blog zet ik de zeven belangrijkste redenen om voor colocatie te kiezen op een rijtje.

 

1. Continuïteit waarborgen

Het uitvallen van een server, al is het slechts enkele minuten, kan enorme gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering. Bij een datacenter bent u verzekerd van internetverbindingen, of u nu op het hoofdkantoor, thuis of elders aan het werk bent. Datacenters hebben de verbindingen redundant uitgevoerd. Daarnaast wordt er bij colocatie gezorgd voor een gegarandeerde stroomvoorziening, dankzij een redundante stroomvoorziening (tot in het rack). Ook is het zaak dat uw IT-infrastructuur in een geklimatiseerde omgeving draait. Dit betekent een constante, niet te hoge temperatuur en een beperkte luchtvochtigheid. Dit kunt u veelal niet in uw eigen kantoorpand regelen. Meer computeractiviteit betekent namelijk meer vrijkomende warmte en daarvoor is gespecialiseerd, schaalbaar en betrouwbaar warmtebeheer nodig. Ontoereikende koeling kan namelijk dure onderbrekingen veroorzaken.

 

2. Security altijd op orde

Een datacenter wordt ontworpen met beveiliging in het achterhoofd om data en applicaties te beschermen tegen alle denkbare bedreigingen. Zeker met de nieuwe strenge wet- en regelgeving voor databescherming is dit fundamenteel. Hieronder worden drie vormen van veiligheid gegarandeerd.

Informatiebeveiliging
Bij informatiebeveiliging wordt vaak vooral gedacht aan het beschermen van informatie tegen mensen die er geen toegang toe horen te hebben: het vertrouwelijkheidsaspect. Er zijn echter nog twee aspecten die minimaal net zo van belang zijn: beschikbaarheid (is informatie voorhanden op het moment dat het nodig is?) en integriteit (is de informatie betrouwbaar en volledig?). Bij colocatie bent u verzekerd van deze informatiebeveiliging.

Fysieke beveiliging
Bij een datacenter is toegang alleen door geautoriseerd personeel of klanten met zelfstandige toegang mogelijk. Daarnaast is een datacenter voorzien van onder andere beveiligingscamera’s, toegangshekken, biometrische verificatie en een inbraakbeveiligingssysteem.

Brandbeveiliging
Anders dan in een bedrijfspand, wordt er in een datacenter niet met water geblust maar met gas. Wanneer er een brand uitbreekt, wordt de zuurstofconcentratie in de ruimte door gasblussing verlaagd zodat het vuur snel dooft. Hiervoor wordt een gasmengsel van Argon en stikstof gebruikt (Argonite). Door op deze manier de brand te bestrijden ontstaat er geen (water)schade aan de IT-apparatuur of de gebouwen.


3. Connectiviteit garanderen

Connectiviteit is op meerdere manieren van invloed op de bedrijfsvoering van een organisatie. Zo bepaalt connectiviteit onder andere de snelheid en de uitvoering van bedrijfsprocessen. Wanneer een internetverbinding niet beschikbaar is, kan een medewerker niet bij de benodigde gegevens om zijn werk te verrichten. Een afdeling die zijn werk niet kan doen, is alleen al duurder dan het uitbesteden van uw IT. De kwaliteit van uw internettoegang is sterk afhankelijk van de manier waarop een ISP de aansluiting op de wereld buiten het eigen netwerk geregeld heeft. Wanneer een datacenter carrier-neutral is, kan een organisatie zijn netwerk helemaal naar eigen wensen en eisen inrichten. Tevens kan er gemakkelijk en snel van netwerkprovider worden geswitcht als de situatie daar om vraagt. Een constructie met keuze uit meerdere carriers zorgt tevens voor redundantie en flexibiliteit.


4. Voldoen aan wet- en regelgeving

Het is vrijwel onmogelijk om aan alle wetten en regelgevingen te voldoen wanneer u alle apparatuur in eigen beheer houdt. Strikte wet- en regelgeving vereist van veel bedrijven strenge veiligheidsmaatregelen met betrekking tot dataopslag en -retentie. Het zelf implementeren van de nieuwste veiligheidstechnologieën brengt een enorme investering met zich mee. Datacenters beschikken over deze technologieën en zijn ISO/IEC 27001- en NEN 7510-gecertificeerd. Dit betekent dat datacenters voldoen aan de internationale standaard voor informatiebeveiliging. Informatiebeveiliging zit tenslotte in hun DNA.


5. Flexibel en schaalbaar zijn

Wellicht is gebrek aan ruimte in het eigen kantoorpand de belangrijkste reden om te kiezen voor colocatie. Vaak is het bouwkundig niet mogelijk om aan alle voorwaarden te voldoen om een omgeving te creëren die geschikt is voor het huisvesten van servers en andere bedrijfskritische apparatuur. Naast het feit dat het bouwen van een eigen datacenter binnen de muren van een organisatie hoge kosten met zich meebrengt, is het ook belangrijk dat u eenvoudig kunt opschalen of downsizen wanneer marktomstandigheden daar om vragen. Het is immers zonde om te betalen voor ruimte en capaciteit die niet wordt benut. Maar het is nog belangrijker dat er snel kan worden bijgeschakeld op het moment dat daar behoefte aan is.

6. Technische kennis en ervaring

Eén van de belangrijkste factoren binnen een datacenter zijn de mensen. Zij hebben de juiste technische kennis, vaardigheden en ervaring. Daarnaast beschikken zij over de juiste middelen en tooling om hun kennis dagelijks in de praktijk te kunnen brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan monitoringsystemen, waarmee 24/7 specialistisch toezicht wordt gehouden op uw apparatuur. Het is belangrijk dat de techniek met begrip wordt toegepast, op een samenhangende manier en aansluit op wat gebruikers nodig hebben.

7. Focus op de business

Tot slot is de focus op de business behouden een reden om te kiezen voor colocatie. Waarom zou u zich richten op activiteiten waar niet uw specialiteit ligt? Het is belangrijk dat u zich volledig op de bedrijfsdoelstellingen kunt richten en hierbij niet onnodig wordt afgeleid door verstoringen in uw IT. Dit kost u alleen maar tijd, geld en energie. Bovendien geeft het enorm veel frustraties.


Door: Walter Jansen