BIT roept IT-professionals op tot actie met Internet Schoon Manifest

BIT roept IT-professionals op tot actie met Internet Schoon Manifest

06-12-2018 10:05:40

Datacenter BIT roept met het Internet Schoon Manifest IT-professionals op om zich in te zetten voor een veilig, vrij en open internet met behoud van privacy. In het manifest worden gedragsregels toegelicht op basis van drie pijlers: privacy, security en duurzaamheid. Om optimaal te kunnen blijven profiteren van de voordelen van IT en te zorgen dat de Nederlandse welvaart niet stil komt te staan, is het noodzakelijk dat de hele branche een bijdrage levert aan een schoon internet.

Groeiend IT-gebruik dwingt tot effectieve maatregelen

Internet en IT leveren een grote bijdrage aan de vooruitgang van de Nederlandse economie. De IT-markt groeit en daarmee groeit tevens de afhankelijkheid. Inherent hieraan neemt de impact van cybercrime toe. Daarnaast legt het grootgebruik van IT-faciliteiten een aanzienlijke druk op het milieu. De toenemende risico’s vereisen een verhoogd bewustzijn en effectieve maatregelen. De focus van het manifest ligt op IT- en internetgebruik door bedrijven. Wanneer het bedrijfsleven de verantwoordelijkheid neemt voor een schoner internet, kan zij het verschil maken.

Alex Bik, CTO bij BIT: “Iedere IT-er zou bij alles wat hij of zij doet een veilig en schoon internet als basisvoorwaarde voor ogen moeten houden. In de praktijk blijkt daar jammer genoeg vaak veel te weinig aandacht voor. Organisaties zijn volop bezig met innovatie en ontwikkeling. Er worden devices aan het internet gekoppeld en er wordt data verzameld. Die data wordt vervolgens zonder er goed over na te denken voor allerlei doelen gebruikt. De focus ligt meestal te veel op functionaliteit en te weinig en te laat op veiligheid, privacy en duurzaamheid. Dat levert natuurlijk de nodige risico's op. Niet alleen voor de organisaties zelf, maar ook voor de gebruikers van hun producten en de rest van de internetgebruikers. Met dit manifest roepen we IT-professionals op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Het zijn simpele regels, die echt een verschil kunnen maken. Zo kan Nederland digitaal vooruit.”


Het Internet Schoon Manifest

Het Internet Schoon Manifest vind je hier: internetschoon.nu/manifest