BIT voorziet nieuwe internetprovider Freedom Internet van serverruimte

BIT voorziet nieuwe internetprovider Freedom Internet van serverruimte

17-12-2019 10:24:51

bit-freedom-internet.jpg

Op maandag 11 november 2019 om 11.11.11 uur is de nieuwe provider Freedom Internet gelanceerd. Het doel van Freedom Internet is om een vrij, open en toegankelijk internet aan iedereen te bieden waarbij kernwaarden als veiligheid, privacy en kwaliteit voorop staan. De lancering volgt op een periode van tien maanden waarin het voortbestaan van XS4ALL twijfelachtig was. Freedom Internet maakt voor hun IT-apparatuur gebruik van de serverruimtes van BIT.

Freedom Internet is de opvolger van XS4ALL, dat in 1993 door hackerorganisatie Hack-Tic is opgericht. In 1998 werd het bedrijf overgenomen door KPN, maar de kernwaarden van XS4ALL, bijvoorbeeld op het gebied van privacy, zouden behouden blijven. In januari maakte KPN echter bekend te gaan stoppen met XS4ALL en de diensten onder te brengen bij KPN. Uit onvrede over dit besluit is Freedom Internet ontstaan. Net als bij XS4ALL behoren bij Freedom Internet zaken als privacy en een vrij en open internet tot de kernwaarden.

Freedom draagt bij aan een beter internet. Technisch en maatschappelijk. Hun ambitie is om voorop te lopen en een bijdrage te leveren aan de (wereldwijde) ontwikkeling van nieuwe diensten op gebieden als privacy, veiligheid, open data en open source. Een missie die bijna naadloos aansluit op die van BIT.

BIT en XS4ALL gaan 'way back'

'We kennen de mensen van BIT al ruim 20 jaar en weten wat ze in huis hebben, de keuze voor BIT was dus al snel gemaakt. De combinatie van het activistische karakter samen met de technische expertise zorgde er voor dat we snel en vooral veilig konden starten. We kijken er heel erg naar uit om de samenwerking verder uit te bouwen.' aldus Anco Scholte ter Horst, algemeen directeur van Freedom Internet.

BIT en XS4ALL gaan ‘way back’. We vinden dezelfde kernwaarden belangrijk en nemen openlijke standpunten in als het gaat over politieke zaken die met internet te maken hebben. In 2005 stond we bijvoorbeeld zij-aan-zij op de barricades tegen de bewaarplicht. Alle kamerleden kregen een t-shirt met de tekst www.bezwaarplicht.nl toegestuurd. Met deze ludieke actie werden leden van het Nederlands parlement opgeroepen gehoor te geven aan de bezwaarplicht tegen de bewaarplicht.

Daarnaast hebben we ons ook gezamenlijk ingezet voor de adoptie van IPv6 binnen Nederland, waren we actief NLIP-lid (waar we ook samen weer uitgestapt zijn) en kennen we veel XS4ALL-ers al jaren persoonlijk. Zo’n vijftien jaar geleden sponsorden we samen (de oude garde hackers en whizz kids kunnen zich dit wellicht nog herinneren) het outdoor internet event ‘Megabit’. Tijdens dit evenement konden internet professionals op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van internet, security, hardware, netwerken en games.

IT-apparatuur Freedom in de datacenters van BIT

Wij steunen Freedom Internet en zijn dan ook trots dat zij voor hun IT-apparatuur gebruikmaken van de serverruimtes van BIT.