Energiebesparende maatregelen? Datacenters lopen voorop!

Energiebesparende maatregelen? Datacenters lopen voorop!

25-05-2016 08:56:43

Misschien heeft u het gelezen, een bericht op de website van Het Parool over een datacenter in Amsterdam dat door de gemeente verplicht werd een raam open te zetten om een energiebesparing te realiseren. Het datacenter spande vervolgens een rechtszaak aan tegen de gemeente en won deze. Het koelen van servers met buitenlucht staat al op bestaande maatregelenlijsten van gemeenten, maar is nog niet verplicht. De woordvoerder geeft in een reactie aan dit graag anders te zien, zodat er strenger opgetreden kan worden tegen energieverspilling. Een beetje kort door de bocht wat mij betreft.

Datacenters en energie

Natuurlijk is dit niet het enige nieuws van de afgelopen maanden als we het hebben over datacenters en energie. Zo kopte het FD: ‘Zonder gedragsverandering slurpt ons dataverbruik alle energie op’. In het artikel wordt aangegeven dat datacenters energiezuiniger moeten gaan werken om het snel groeiende dataverbruik ook in de toekomst veilig te kunnen stellen. We gebruiken nu al meer data in een maand via YouTube dan een tv-zender in 30 jaar kan uitzenden. Je kunt je voorstellen wat daar met de komst van IoT allemaal nog bijkomt.

Het is goed om de discussie aan te wakkeren over datacenters en energiebesparende maatregelen, maar ik kan me toch echt niet voorstellen dat er mensen zijn die denken dat een raampje openzetten in een datacenter een goed idee is. Dan heb je het echt niet begrepen. Bovendien vind ik dat er in zijn algemeenheid nog te vaak in berichtgeving doorklinkt dat de exploitanten van datacenters dwars zouden liggen als het gaat om energiebesparing. Onzin, want energiebesparing is niet alleen goed voor het milieu, maar zeker ook voor het bedrijf zelf. Maar het moet natuurlijk wel mogelijk zijn.

Energiezuinige datacenters

Gebrek aan kennis over hoe het in een datacenter werkt, leidt tot dit soort situaties. Er is te weinig oog voor waar een datacenter allemaal rekening mee moet houden. Laat ik voorop stellen dat ik er helemaal voor ben om datacenters te stimuleren zo energiezuinig mogelijk te werken, maar als we kijken naar koeling met buitenlucht, dan is dat simpelweg bouwkundig niet altijd te realiseren. Het is niet onredelijk om dit te eisen van nieuw te bouwen datacenters, zoals wij bij BIT hebben gedaan bij de uitbreiding van onze datacentercapaciteit, maar in een bestaand pand kan hier niet altijd aan worden voldaan. Ik zie geen enkele reden voor datacenters om te weigeren op deze manier te koelen, anders dan dat het niet mogelijk is. Deze maatregel verdient zichzelf namelijk vrij snel terug.

Nieuwe technologieën dringen stroomverbruik terug

Zoals ik al aangaf, vind ik de berichtgeving over datacenters en energie doorgaans erg negatief. Niet terecht, want de branche is erg goed bezig. Zo is uit onderzoek van de RVO gebleken dat het energieverbruik van de gezamenlijke ICT-bedrijven ondanks de sterke groei vrijwel gelijk blijft. Dat zegt toch wel iets. Met het openzetten van een raampje in een datacenter sla je de plank volledig mis. Maar er zijn gelukkig genoeg andere maatregelen die wel voor iedereen te realiseren zijn. Er worden continu nieuwe technologieën ontwikkeld om het stroomverbruik terug te dringen, ook door bijvoorbeeld de hardwarefabrikanten. Denk aan meer rekenkracht tegen een lager stroomverbruik en aanpassing van de temperatuurtolerantie van IT-apparatuur. Wij hebben deze bijvoorbeeld jaren geleden al laten stijgen van 21 naar 25 graden. Of het gebruik van restwarmte voor de verwarming van andere ruimtes, zoals wij doen met ons conferentiecentrum BIT-MeetMe.

Ja, de datacenterbranche is een grootverbruiker van stroom, maar loopt tegelijkertijd ook voorop als het gaat om besparende maatregelen. En dat mag ook wel eens gezegd worden.

Wil je meer weten?

Of wil je een vrijblijvende rondleiding door onze datacenters? Neem dan contact met ons op via sales@bit.nl of 0318 648 688.




Door: Alex Bik