Black Building Test bij BIT

Black Building Test bij BIT

11-06-2024 11:59:31

BlackBuilding.jpg

Vanmorgen stonden we bij BIT al om 04.45 uur paraat voor de black building test van BIT-2BCD en BIT-2A. Maar wat houdt zo'n test nou eigenlijk in en waarom moeten we daar zo vroeg voor op?

Nou, een datacenter moet 24/7 stroom hebben om ervoor te zorgen dat ons stukje van het internet (en onze cloud) blijft draaien, zelfs als de netstroom uitvalt. Dat gebeurt gelukkig bijna nooit, maar je moet er wel op voorbereid zijn!

Voor bedrijven, organisaties en overheden is een betrouwbare stroomvoorziening een van de belangrijkste redenen om hun IT-apparatuur in een datacenter te plaatsen. Bij BIT nemen we dit serieus. Vandaar dat we maandelijks onze noodstroomvoorzieningen testen. Tijdens zo'n test simuleren we een stroomstoring en schakelen we over naar noodstroom om de betrouwbaarheid te garanderen. Echter, tijdens de ‘gewone’ test van BIT-2BCD draaien de aggregaten al stand-by en blijft een deel van de procedure ongetest.

Daarom hebben we dus een black building test, die we twee keer per jaar uitvoeren. Tijdens deze test vragen we de netbeheerder om ons datacenter daadwerkelijk van het stroomnet af te schakelen. De aggregaten van BIT-2BCD draaien dan nog niet op stand-by op het moment dat de stroom wegvalt, en zo bootsen we een realistische stroomuitval na.

Na het afschakelen van het stroomnet, schakelen we over op noodstroom. De eerste minuut op stroom van geschakelde accu's, totdat de dieselaggregaten opgestart zijn en synchroon lopen. Daarna draaien we nog een uurtje op noodstroom, om er zeker van te zijn dat alles goed werkt.

En waarom dan zo vroeg? Als er iets misgaat, willen we dat er zo min mogelijk overlast is voor onszelf en onze klanten. En vroeg beginnen betekent dat we de hele dag hebben om eventuele problemen, zoals bijvoorbeeld het regelen van vervangende onderdelen, op te lossen. Dat zou wat langer duren als we de test bijvoorbeeld om middernacht uit zouden voeren.

De black building test maakt deel uit van ons reguliere onderhoudsprogramma en zorgt er onder andere voor dat we voldoen aan de hoge standaarden van betrouwbaarheid en veiligheid. Door deze test kunnen onze klanten erop vertrouwen dat hun data en systemen altijd beschikbaar zijn, ongeacht de situatie met de externe stroomvoorziening.

Stroomgrafieken tijdens de Black Building Test

Door: Els de Jong