Netwerkonderhoud VLAN migratie

Netwerkonderhoud VLAN migratie

21-08-2019 00:00:20 - 21-08-2019 05:00:00

Urgentie: Gepland
Getroffen diensten:
- Loadbalanced diensten
- Shared Webhosting
- Virtual machines
- Colocated servers met IP's in:
  •   213.136.0.0/24
  •   213.136.19.6/24
- Transit klanten
Verwachte impact:
- Korte verstoring van de betreffende diensten.
Klantactie vereist: Nee
Referentienummer: 163697

Samenvatting:

BIT gaat een VLAN-migratie uitvoeren, zodat aggregatieswitches uitgefaseerd kunnen worden.


Details:

Ons voormalige accessnetwerk bestond uit tal van accessswitches welke gekoppeld waren via een aantal aggregatieswitches. Deze aggregatieswitches fungeerden onder andere als Spanning Tree root bridge; een protocol dat switching loops tegengaat.
Het afgelopen jaar zijn al onze klanten en diensten gemigreerd naar ons nieuwe op EVPN-gebaseerde accessnetwerk. Op dit nieuwe netwerk is het, met uitzondering van shared colocatie VLAN's, voor ons niet meer nodig om de rol van Spanning Tree root bridge te vervullen. Ondanks alle voorgaande migraties zijn er nog VLAN's overgebleven op de aggregatieswitches.

De laatste stap in het volledig uitfaseren van het voormalige accessnetwerk is de resterende VLAN's die nog via aggregatieswitches lopen te migreren, en dat de rol van root bridge voor alle VLAN's waar dit niet nodig is, komt te vervallen. Daar waar een root bridge nodig blijft, zal deze rol overgenomen worden door andere apparatuur. Voor vrijwel alle klanten verandert er niets aangezien ze al volledig gemigreerd zijn. De klanten voor wie wel iets wijzigt zullen we persoonlijk benaderen en assisteren om deze laatste stap zo eenvoudig mogelijk en met minimale hinder te laten verlopen. Na de migratie van alle resterende VLAN's worden de aggregatieswitches uitgezet.

De getroffen diensten zullen een korte verstoring van maximaal enkele minuten ervaren. Er wordt geen impact op andere diensten verwacht, Tijdens dit onderhoud zullen meerdere engineers van BIT aanwezig zijn om de migratie uit te voeren.