- 01-08-24BIT geeft kaarten weg voor F1 in Zandvoort
- 24-04-24Status.bit.nl in nieuw jasje!
- 12-04-24Nieuw bij BIT: GPU hosting
- 25-03-24BIT breidt netwerkconnectiviteit uit met aansluiting op NL-ix^2
- 13-03-24No More Leaks: Samenwerken tegen cybercriminaliteit
- 03-03-24Geen verandering twee jaar na invoering sancties tegen Russische media: FOIC roept (wederom) op tot einde van ondemocratische censuur
- 29-01-24Onzichtbare upgrades
- 16-01-24BIT's Wido Potters wint Felipe Rodriquez Award voor inzet voor privacy
- 10-01-24BIT en partners zetten de koers voor een gedecentraliseerde Europese cloud met ECOFED-project
- 02-01-24Onze eigen stroom inkopen: de resultaten van 2023
Colocatie | Temperatuurmonitoring in de datacenters
Voor het monitoren en beheren van onze elektrische en werktuigbouwkundige installaties maken we gebruik van een gebouwbeheersysteem (GBS). Met dit GBS kunnen we verschillende zaken monitoren in de datacenters, zoals onder andere de temperatuur in de serverruimtes. Omdat we niet afhankelijk willen zijn van alleen dit systeem en we nog gerichter de temperatuur willen monitoren, hebben we ongeveer een jaar geleden een eigen systeem ontwikkeld hiervoor. Op die manier kunnen we nog sneller afwijkingen in de temperatuur waarnemen en (indien nodig) sneller actie ondernemen.
Warmte-ontwikkeling in kaart brengen
Ongeveer een jaar geleden zijn er in de paden van onze datacenters sensoren geplaatst. Per rij zit er om de twee meter een sensor in het plafond waarmee wij in de datacenters de temperatuur meten. Deze sensoren staan helemaal los van het GBS en zijn gekoppeld aan ons tweede systeem genaamd heatmap. Doordat we de temperatuur in heatmap zetten wordt het mogelijk om de warmte-ontwikkeling in onze datacenters in kaart te brengen. Dit systeem en de software hebben wij zelf ontwikkeld. Wanneer de temperatuur te hoog of te laag komt krijgen wij hiervan een melding. In ons nieuwe systeem kunnen we nauwkeurig zien welke sensor deze melding geeft. Ter plekke meten we de temperatuur nog handmatig na en ondernemen actie als dit nodig is.
Incidenten sneller signaleren
We zien daarnaast ook veel sneller als dingen mis dreigen te gaan. Een mooi voorbeeld is een voorval in ons datacenter BIT-1. Er ging iets mis met een luchtklep waardoor er bijna geen airflow meer was en gekoelde lucht vrijwel niet meer achterin kwam. De temperatuur in de rijen liep hierdoor op maar dit werd niet opgemerkt door het GBS. De reden hiervoor was omdat deze onder de vloer de temperatuur meet. Omdat we nu ook in de rijen meten, dichter bij de apparatuur van klanten, worden dit soort incidenten veel sneller opgemerkt. Daardoor kunnen we vervolgens ook weer sneller klanten informeren als dit nodig is.
Een andere positieve bijkomstigheid is dat we nu ook kunnen zien als er een deur opengelaten wordt van het koude pad. Of als klanten vergeten hun rack dicht te maken met blindpanelen. We zien dat nu direct. We hebben wel eens meegemaakt dat een klant zijn switch verkeerd om gemonteerd had waardoor er warme lucht in het koude pad werd geblazen. Nu zien we dit direct en kunnen de klant hier dan meteen van op de hoogte brengen. Willen klanten nog meer inzicht krijgen in de temperatuur binnen hun eigen rack dan is het in de meeste gevallen ook mogelijk om daar een sensor te plaatsen. Deze informatie is dan in te zien via onze klantportal.
Alle informatie die wij van de sensoren krijgen wordt gelogd waardoor we altijd terug kunnen kijken wat de temperatuur van bijvoorbeeld een half jaar geleden is geweest. Aan de hand van de metingen die wij doen kunnen we exact zien waar en wanneer de temperatuur afwijkt. In onze Service Level Agreement (SLA) garanderen wij een temperatuur van 25 graden, met een marge van 2 graden. Deze temperatuur wordt gemeten aan de voorzijde van het rack op 1,50 meter hoogte. Bij een eventuele verhoging in de serverruimte kunnen wij nu precies zien welke apparatuur er eventueel last van heeft gehad.
Door: Danny Kosman